Konsten att säga nej och att säga ja
Sätt gränser istället för att känna dig misslyckad!. Tänk efter vad just du behöver, för att må bra, och för att kunna bli en bättre kompis, bror/syster, vän.
Ta bort allt som du säger ja till, när du vet att du verkligen inte vill. Sådant som gör dig nedstämd, irriterad och som du bara känner motvilja mot – varför ska du ägna dig åt sådant?
Berätta varför du säger nej, så förstår andra, att ditt nej till dem egentligen inte alls handlar om dem. Det handlar bara om dig själv och vad du behöver för att må bra.
Tre tips
- Påminn dig själv om att du inte har någon som helst förklaringsplikt
"Du behöver inte motivera för andra varför du vill det du vill. Eller varför du inte vill det du inte vill.
Dina behov är viktiga, du måste inte få dem godkända av någon annan.
Många lindar in sina nej och är ganska diffusa i sina svar, vilket snarare skapar osäkerhet hos andra. Var tydlig i stället: 'tack, men nej tack'. Det finns inget fientligt i det."
- Säg nej direkt
"Tänk att du har en kompis som verkligen vill bjuda dig på middag på fredag. Och så är du lite diffus, för du vill inte göra henne eller honom besviken. Men det du i själva verket gör är att frånta din vän möjligheten att bjuda någon annan, när du först på fredag eftermiddag meddelar att 'saker har kört ihop sig'.
Samma sak om en kompis ber om hjälp med att följa med till läkaren: var ärlig direkt, så hinner han eller hon fråga någon annan att följa med. Det är inte schyst att skjuta på saker till sista minuten bara för att lindra sitt eget dåliga samvete. Säg nej så fort du kan, allt annat är respektlöst."
- Var vänlig när du säger nej
"För att lindra sitt dåliga samvete kan man säga nej och samtidigt vara vänlig. Om man inte vill gå på en bjudning, kan man till exempel svara 'tack, vad snällt av dig. Den här gången säger jag nej, men jag hoppas att det blir en trevlig middag ändå'.
Det finns ingen motsättning mellan att vara tydlig och att vara empatisk. Man visar att man uppmärksammar, ser och hör personen som frågade."