Frukt & bär
Frukt & Bär
Vi vet att frukt och bär är goda och nyttiga alternativ till kakor och andra sötsaker, ändå kan det ibland vara svårt att motstå sötsakerna när sötsuget verkligen sätter in.
För att förstå hur nyttiga våra frukter och bär faktiskt är kommer här en liten lista på några av våra vanligaste frukter och bär. Längst ner hittar du sedan några recept på goda fruktsallader som kanske kan inspirera till att äta mer frukt och bär. Även om uttrycket ”frukt är godis” kan kännas löjligt när sötsuget slår till känns det faktiskt som att det stämmer när man sitter med en god frukt- och bärsallad framför sig. Dessutom känns det väldigt mycket bättre efteråt när man slipper det dåliga ”godissamvetet” och istället kan känna sig pigg och nyttig av att ha fått i sig en massa nyttiga vitaminer och antioxidanter.
Ananas
Ananasen är rik på vitaminer och mineraler, den innehåller t.ex. mycket mangan. Dessutom innehåller den enzymet bromelin som bl.a. är bra för blodtrycket, bihålorna och magen. Den har även en något vätskedrivande effekt och kan fungera mjukgörande för huden.
Apelsin
Apelsiner är som de flesta känner till mycket rika på C-vitamin, vilket bl.a. är bra när man är trött och förkyld. De innehåller dessutom både A-vitamin och vissa B-vitaminer. A-vitamin är bl.a. bra för syn, hud, hår och naglar.
Banan
Bananer innehåller väldigt mycket nyttigheter, det är bl.a. den frukt som innehåller mest kolhydrater. Man hittar dessutom C-vitamin, mangan, kalium, magnesium, fibrer och naturliga sockerarter i banan. Kalium och magnesium är två mineraler som bl.a. kan ha blodtryckssänkande effekt.
Blåbär
Blåbär är inte bara en av våra vanligaste växter det är dessutom ett av de nyttigaste bären. I blåbär finns det mycket antioxidanter, vitaminer och mineraler men även betakaroten, protein och kostfibrer. Det finns studier som visar att blåbär är bra mot demenssjukdomar och att de hjälper till att förhindra åderförkalkning. Dessutom ska de vara bra om man vill få bättre mörkerseende.
Hallon
Hallon är ett av de mest fiberrika bären och det tillhör dessutom de livsmedel som är mest stärkande för immunförsvaret p.g.a. att det innehåller antocyaniner. Som om inte det var nog finns det även många vitaminer och mineraler i hallon, liksom mycket fibrer och antioxidanter.
Jordgubbar
Jordgubbar är väldigt rika på C-vitamin och mangan, men de innehåller även andra nyttiga vitaminer och mineraler. Samtidigt är de en bra källa för antioxidanter och fibrer. Ju rödare och mognare jordgubbarna är, desto mer C-vitamin och antioxidanter innehåller de. Bären innehåller dessutom vitaminet folat som kroppen bl.a. behöver för att kunna bilda röda blodkroppar.
Kiwi
Kiwi är en av de bästa källorna för C-vitamin men det är också en frukt som innehåller mycket kalium och magnesium. Kiwins små svarta frön är rika på alfalinolensyra, en omega-3-fettsyra som hjälper till att förebygga hjärtkärlsjukdomar.
Mango
Mango är en tropisk frukt rik på A-vitamin, C-vitamin, kalium, betakaroten och antioxidanter. Den innehåller även B5-vitamin som kroppen behöver för ämnesomsättningen.
Nektarin och persika
Nektariner och persikor är ytterligare exempel på C-vitaminrika frukter, men de innehåller även mycket A- och E-vitamin. De här två frukterna är väldigt lika och innehåller i stort sett samma mängd vitaminer och mineraler.
Päron
Päron innehåller både A-vitamin, C-vitamin och lite E-vitamin. Det finns även mycket kalium och fosfor i päron, vilket hjälper till att stärka nervsystemet. Päron kan även vara urindrivande, vilket kan vara bra att känna till för personer som binder mycket vätska.
Vindruvor
Vindruvor är fulla med antioxidanter, de innehåller inte mindre än ett 20-tal kända ämnen med antioxiderande effekt. Dessa ämnen hittar man främst i skalet och kärnorna och ju starkare färg druvorna har, desto mer antioxidanter innehåller de.
Äpple
Äpple är en frukt full av C-vitamin, antioxidanter och fibrer. Dessutom innehåller den äppel- och vinsyra som är bra för matsmältningen av tyngre mat. Äpple är även bra för hjärtat och blodomloppet, samt om man har mag- och tarmbesvär.
Några recept på goda fruktsallader
Fruktsallad med varm vit chokladsås
4 portioner
1 mango
2 kiwi
2 dl färska jordgubbar
2 msk flytande honung
rivet skal av ½ citron
2 msk hackad mynta
Sås:
2 dl vispgrädde
200 g vit choklad
Dela jordgubbarna. Skala och skär den övriga frukten i bitar. Blanda honung, citronskal och mynta. Häll blandningen över frukten och rör om. Koka upp grädden i en kastrull och ta den från plattan. Grovhacka chokladen och rör ner den i grädden, låt smälta. Lägg upp frukten på assietter och ringla över såsen.
Källa. Arla
Fruktsallad i glas med vit choklad
4 portioner
500 g blandad färsk frukt
1 dl vatten
1 dl socker
saft från 1 pressad citron (ca ½ dl)
lite riven vit choklad
lite rostade pinjenötter
Värm vatten, socker och pressad citron. Låt svalna. Skär frukten i bitar och fördela i fyra dricksglas. Häll över den syrliga lagen, lite riven vit choklad och några pinjenötter som rostats i en torr, het stekpanna.
Källa: Ica
Ewas GI-fruktsallad
1 portion
3-4 färska frukter (t.ex. äpple, nektarin, kiwi)
färska eller frysta bär
1-2 stänk balsamvinäger
250 g keso
valnötskärnor
Skala och tärna frukt och bär. Lägg i en djup tallrik och stänk över lite balsamvinäger. Häll keson över frukten och toppa med valnötskärnor.
Källa: Icakuriren
Väldoftande fruktsallad med banan
4 portioner
2 bananer
10 torkade aprikoser
1 msk kokosflingor, rostade
4 msk cashewnötter
2 tsk ingefära, färsk, riven
1 lime
Rosta kokosflingorna i ugnen, 150 grader i ca 5-7 minuter. Skär bananer och aprikoser i bitar. Riv ingefäran. Blanda alla ingredienser, utom limen som pressas över fruktsalladen. Servera ev. med en klick yoghurt.
Källa: Girecept.com
Lyxig fruktsallad
4 portioner
1 banan
1 persika, färsk
6 jordgubbar, färska
12 physalis
½ äpple
1 granatäpple
½ mango
1/5 papaya
½ melon
1½ salladslök
Svartpeppar, nymald
Rengör och ansa frukten, skär i små bitar. Skiva salladslöken (den vita delen + lite grönt). Blanda allt i en serveringsskål och dra ca 10 varv med svartpepparkvarnen över. Servera eventuellt med glass eller sorbet.
Källa: Menyse.com
Exotisk fruktsallad
4 portioner
500 g jordgubbar
250 g vindruvor
2 färska persikor eller nektariner
2 röda äpplen
Limesocker:
2 lime
1 tsk socker
1 kruka basilika
Skär frukten i grova bitar och lägg i en skål. Pressa saften ur två lime och blanda med socker. Finhacka 8-10 basilikablad och blanda i limesockret. Dekorera med en basilikakvist. Servera med vaniljglass eller vispad créme fraiche och smaksätt med limesocker. (För en nyttigare variant kan man hoppa över sockret.)
Källa: Receptcentralen.se
Fruktsallad med kesella
4 portioner
200 g jordgubbar
200 g melon
200 g banan
200 g äpple
100 g vindruvor
40 g hackade valnötter
250 g kesella, mager (alt. yoghurt)
1 msk vaniljsocker
Apelsinjuice (om du vill)
Skär frukten i bitar och lägg i en skål. Blanda kesella, apelsinjuice och vaniljsocker. Blanda kesellablandningen med frukten och strö över valnötter.
Källa: Receptbankenskokbok.se
Fruktsallad med honung och citron
4 portioner
2 apelsiner
2 mandariner eller clementiner
2 kiwi
2 äpplen
saft från ½ citron
1 msk flytande honung
2 msk russin
Skala och klyfta apelsiner och mandariner. Skär eller klipp klyftorna i mindre bitar. Ta tillvara citrussaften. Skala och tärna kiwin. Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Fördela frukten i 4 serveringsskålar. Blanda saften från apelsin och mandarin med citronsaften och honungen. Fördela såsen på fruktsalladen och strö över russinen.
Källa: Ica
Fruktsallad med kardemummayoghurt
1 portion
1 päron
1 nektarin
½ dl färska eller frysta björnbär
1 dl yoghurt av medelhavstyp
½ tsk malen kardemumma
lite nypressad citronsaft
ev. några hackade mandlar
Skär päron och nektarin i klyftor. Pressa lite citronsaft över. Blanda i björnbären och eventuellt några hackade mandlar. Blanda yoghurt och kardemumma och lägg en stor klick ovanpå frukten.
Källa: Tidningen Buffé
Fler Källor:
www.nyfikenvital.org
www.iform.se
www.josdrycker.se
www.halsosidorna.se